Concert Anna Fedorova mét inleiding door François

Joost en Ingrid (bouwnummer 15) organiseren voor de bewoners van ParkEntree een bezoek aan een klassiek concert in Schiedam. Zo kan iedereen kennis nemen van hetgeen Schiedam op dit vlak te bieden heeft; vlak bij huis.

Het gaat om een prachtig pianoconcert van Anna Fedorova op vrijdag 5 oktober aanstaande. En wat wil nu het geval? Eén van de toekomstige bewoners van ParkEntree, François van den Anker (bouwnummer 27), is muziekjournalist en heeft enkele jaren geleden voor zijn werk Anna Fedorova geïnterviewd voor een publicatie in “De Edesche Concertzaal”. En hij wil zijn ervaring graag met de andere bewoners delen.

Het programma voor 5 oktober is daarmee als volgt:
19:00 uur – inleiding door François en een kopje koffie (locatie volgt)
20:15 uur – pianoconcert door Anna Fedorova met werken van Beethoven, Chopin, Skriabin en Schumann (locatie westvest90-kerk)

Meld je aan door hier te klikken

De exacte prijs voor het concert wordt pas in juli/augustus bekend gemaakt. Vorig seizoen bedroegen de prijzen € 20,= inclusief een drankje tijdens de pauze. Voor personen met een 65+, CJP of Rotterdampas is er korting. En dan zijn er nog de kosten van een kopje koffie o.i.d. vooraf. Later meer.

Westvest 90

De Stichting Westvest 90 stelt met ‘Concertpodium Westvest90-kerk’ diversiteit en kwaliteit voorop als het gaat om de samenstelling van de concertserie. Zowel jong publiek als ervaren luisteraars kunnen genieten van de prachtige concerten door voornamelijk Nederlandse topmusici, talent van de toekomst en nieuw gecomponeerde muziek. Dit alles speelt zich af in de sfeervolle ambiance en de mooie akoestiek van de Westvest90-kerk, waar regelmatig CD’s opgenomen worden.

Enkele fragmenten uit de publicatie in “De Edesche Concertzaal” door François van den Anker

Anna Federova: ‘Ik wil doordringen tot de kern van de muziek’
Pianiste Anna Federova, geboren in Kiev, reist de hele wereld rond en doet op die reizen geregeld Nederland aan. Ze trad al een paar keer op in het Amsterdamse Concertgebouw en is sinds twee jaar artistiek leidster van een eigen festival: het IKFE, het Internationaal Kamermuziekfestival Ede. Het wordt jaarlijks rond Hemelvaart gehouden.

Opgegroeid tussen de klavieren
Met ouders die beiden professioneel piano speelden, groeide Anna Federova op tussen de klavieren. “Ik herinner me sinds mijn vroegste jeugd niet anders dan het geluid van de piano in huis, als mijn ouders studeerden of leerlingen ontvingen. Ze gaven me les en tot mijn 18e waren ze bepalend voor mijn muzikale ontwikkeling. Maar zelfs voor die tijd nam ik al deel aan concoursen en speelde ik op festivals.”

Meer dan 17 miljoen hits op YouTube
Van haar optreden in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw in 2013 staat een opname op YouTube. De uitvoering van het Tweede pianoconcert van Rachmaninov werd al meer dan 17 miljoen maal bekeken. Toch is het grote concertrepertoire niet het enige wat ze graag doet. Recitals en kamermuziek zijn haar even lief. Sinds haar deelname in 2012 aan de Academy van het muziekfestival in Verbier, in de Zwitserse Alpen, is haar interesse in kamermuziek nog toegenomen. “Kamermuziek is heel intiem, heel klein. Samenspelen met een of meer andere musici vraagt dat je beiden ernaar streeft een eenheid te worden, door naar elkaar te luisteren en jezelf te vergeten.”

Rennen voor de trein
Sinds een jaar vormt ze op de podia geregeld een duo met de Duitse cellist Benedict Klöckner. Haar eerste kennismaking met Klöckner vond plaats op weg naar het Verbier Festival. Ze vertelt hoe ze op een heel strak reisschema nét nog de laatste trein naar Verbier zou moeten halen. Maar het ging bijna mis, en rennend met haar koffers vloog ze van het aankomstperron 2 naar perron 59, waar de laatste trein nog zou wachten. “Ik begreep niks van die nummering maar ik zag een jongeman die net als ik met koffers door het station aan het racen was. Hij had een cellokoffer bij zich en ik riep buiten adem: ‘Verbier?’ en hij riep al rennend: ‘Ja!’ Hij hielp me met mijn bagage bij het instappen maar ik struikelde en viel op mijn knieën.” Met een grote lach besluit Anna haar verhaal: “Benedict mag nog graag mensen wijsmaken dat ik bij onze eerste ontmoeting op mijn knieën ging voor hem, maar wat ik vertel is de échte waarheid!” Voor het gehele artikel, zie:
https://www.edescheconcertzaal.nl/posts/anna-fedorova-kamermuziek-is-heel-intiem-heel-klein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.